Gouden ster voor TSO

Vincent VerkuilNieuwsberichten

De TSO (tussenschoolse opvang) van Het Christal heeft donderdag 6 april de gouden ster ontvangen en zijn hiermee vanaf deze dag officieel een TSO-voorbeeldschool.

De tussenschoolse opvang (TSO) is de opvang voor kinderen die tussen de middag niet naar huis gaan. Op Het Christal blijven alle kinderen tussen de middag op school en worden tijdens het buitenspelen begeleid door een vast en getraind team van zo’n 15 overblijfkrachten (ouders van leerlingen van Het Christal). Er wordt in de klas met de leerkracht gegeten, behalve bij de kleuters. Daar eet een TSO-ouder met de kinderen. De kinderen en leerkrachten hebben een half uur pauze. De TSO-ouders zorgen ervoor dat de pauze een fijne tijd is waarin de kinderen even hun energie kwijt kunnen op een manier die bij het kind past. Het TSO-team heeft het eerste deel van dit cursusjaar meerdere malen laten zien dat het ‘gouden-ster-waardig’ met de kinderen bezig is. Zo werd er bij lage temperaturen een vuurkorf neergezet waar de kinderen hun handen aan konden warmen en marshmallows konden eten, tijdens de warme-truien-dag werd er gedanst op muziek om de kinderen warm te houden en bijvoorbeeld op Valentijnsdag het ‘verliefde-harten-spel’ gespeeld. Deze en vele andere spellen en ideeën maken het door de variatie voor de kinderen een feestje om buiten te spelen. Het TSO-team is een aantal keer geobserveerd door een medewerkster van het kwaliteitskeurmerk: TSO-voorbeeldschool. Door middel van deze observaties werd aan de hand van een aantal criteria bepaald of Het Christal in aanmerking kwam voor een bronzen, zilveren of gouden ster.

Afgelopen donderdag was het dus zover. De uitreiking van de ster. De kinderen wisten nog niet van welk edelmetaal de ster zou zijn, maar na een toespraak van de directeur was daar het moment: Het Christal heeft goud! Dat was natuurlijk reden voor een feestje. Daarom zijn alle kinderen die middag verrast met een voorstelling van een goochelaar, een springkussen voor de allerkleinsten en voor ieder kind een eigen ‘gouden’ ster die ze aan hun jas of tas kunnen hangen.