Groep 7/8 de politiek in!

Vincent VerkuilNieuwsberichten

Groep 7/8 is vanmorgen de politiek ingegaan! Ze speelden met elkaar in de officiële raadzaal van de Gemeente Vlaardingen het spel Democracity.

De kinderen mochten plaatsnemen op de raadszetels en nog interessanter, achter de microfoons. Met dit spel maakten de kinderen kennis met democratische besluitvorming door samen een stad te bouwen. Samen vormden de kinderen de volksvertegenwoordiging. De stad stond midden in de kring en bestond alleen nog maar uit woningen. Het was aan de leerlingen om democratisch te beslissen wat er nog meer in de stad gebouwd zou gaan worden. Zijn dat bedrijven? Of moet er juist veel ruimte komen voor groen? En liever een groot ziekenhuis of toch een middelbare school?

Het budget was beperkt, dus er moest echt gekozen worden. In eerste instantie werd de klas opgedeeld in vier politieke fracties. Binnen de fracties werden korte partijprogramma’s gemaakt met speerpunten. Vervolgens gingen de fracties weer in de grote kring met elkaar in debat. Uiteindelijk werden er een aantal beslissingen genomen en kon de stad afgebouwd worden. Zo is er bijvoorbeeld gekozen voor een ziekenhuis, een kerk, een bos en een universiteit. Achteraf bedachten de kinderen wel dat ze zichzelf eigenlijk wel te kort hebben gedaan, want er stond geen basisschool of speeltuin!

Zij hebben in ieder geval ervaren dat tijdens het spel overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig waren, net zoals in het echt, in een democratische samenleving als de onze.