Jongen uit gr. 5 wint schaaktoernooi

Vincent VerkuilNieuwsberichten

Gisterochtend hebben 22 kinderen uit de groepen 5 t/m 8 het tegen elkaar opgenomen in een schaaktoernooi.

Het was hard werken voor de kinderen. In twee uur tijd zijn er 7 partijen gespeeld van ongeveer 12 minuten. Won je de wedstrijd? Dan ging je een plekje omhoog. Verloor je? Dan daalde je een plek. Na 7 rondes in twee groepen werd de balans opgemaakt en gingen de beste 4 spelers (2 per poule) naar de volgende ronde. In deze ronde werd het spel helemaal uitgespeeld tot iemand schaakmat stond. De uitkomst van dit spel bepaalde op welke plek het kind eindigde. Twee kinderen uit groep 5 (!) hebben de 1e en 2e plek behaald. Een jongen uit groep 8 won de 3e prijs en een jongen uit gr. 7 eindigde op de 4e plaats.

Heskey Klaassen uit groep 5 is dus de absolute winnaar en mag trots zijn op zo’n prestatie. Hij had in de kerstvakantie zijn schaakvaardigheden ook al goed bijgehouden en bijgeschaafd door te schaken tegen de grootmeester en Nederlands schaakkampioen Dimitri Reinderman. Dit werd georganiseerd door de Vlaardingse bibliotheek in het centrum. Toch was het een verrassende uitkomst van dit toernooi, omdat deze jongen nog ‘maar’ in groep 5 zit en in de hogere groepen ook zeker schaaktalent rondloopt!

Een aantal maanden geleden heeft een groot aantal van deze kinderen al eens een schaakles ontvangen van schaakmeester Johan. Intussen hebben de kinderen door vaak te oefenen al veel bijgeleerd.

Voor sommigen was het toernooi ook een oefening in nederigheid, want het spel verliezen en tegen alle verwachtingen in niet in één van de finales terecht komen is een hele opgave om te verwerken. Wel een belangrijke les geleerd: omgaan met teleurstellingen, maar of deze kinderen dat ook zo zien…